Důkaz škrobu v potravinách

08.12.2025

Žáci 9. tříd se přehoupli z anorganické chemie do chemie organické. A ta souvisí s živými organismy i složkami, které se vyskytují v potravinách. My jsme se tentokrát zaměřili na zjišťování přítomnosti škrobu v různých druzích potravin. K důkazu škrobu jsme použili jodovou tinkturu. Škrob s jodem reaguje a vytváří na potravinách charakteristické modré až modrofialové zbarvení. Škrob jsme objevili nejen v hlízách brambor a pečivu, ale také např. v mrkvi, rýži, luštěninách nebo mléčných výrobcích.

Více fotografií ve fotogalerii.

Ing. Irena Meluzinová

Základní škola a Mateřská škola T. G. Masaryka Bílovec, Ostravská 658/28, příspěvková organizace

Tel.: 556 410 836          sekretariat@tgmbilovec.cz          Bankovní spojení: 3000938801/0100